Fotografi af Stine Grønbæk Jensen
Fotografi af Stine Grønbæk Jensen

Om dette arrangement

Tid
15:00 - 16:00
Pris
Gratis
Bibliotek
Målgruppe
For voksne
For voksne

Vide Verden - Lokale Stemmer: Livtag med fortiden

26.01.23
Antropolog Stine Grønbæk Jensen fortæller om bogen Livtag med fortiden: Når børnehjemsbørn erindrer.

Stine Grønbæk Jensens er ekstern lektor hos Københavns Universitet og bosiddende i Sorø. Hendes primære forskningsområder omhandler subjektive erfaringer, livshistorier og erindringer knyttet til sociale indsatser i den danske velfærdsstat.

I 15 år kæmpede Godhavnsdrengene for at få en und­skyldning fra den danske stat for overgreb og svigt på danske børnehjem. Deres kamp nuancerede den idealiserede historie om en velfærdsstat, som ydede omsorg og hjælp til de svageste.

Anerkendelsen fra offentligheden ændrede samtidig tidligere børnehjemsbørns muligheder for at genforhandle deres erindringer og fortælle åbent om dem. Kvinder og mænd med en barndom på vidt forskellige børnehjem begyndte at beskæftige sig aktivt med deres egen historie. Nogle fordi fortiden var omgærdet af uvished og tavshed, andre fordi deres smertelige erfaringer blev ved med at forfølge dem. Enkelte fordi de oplevede, at det ensidige fokus på fortidens skyggesider ikke gav plads til deres gode barndomsminder.

I bogen Livtag med fortiden kommer tidligere børnehjemsbørn til orde, og sammen med Stine Grønbæk Jensen har de som voksne opsøgt deres journaler på Rigsarkivet, genbesøgt barndommens sovesale og landskaber, forsøgt at finde frem til forældre og søskende, de aldrig har kendt, dannet nye fællesskaber på internettet og skrevet digte og bøger om deres erindringer. Hun viser, hvordan de gennem deres erindringspraksis prøver at vriste sig fri af skam og forandre forholdet til sig selv. Ofte bliver de også politiske aktører, som træder frem i offentligheden for at gøre deres version af historien gældende.

Stine Grønbæk Jensens er ekstern lektor hos Københavns Universitet, forsker på Danmarks Forsorgsmuseum i Svendborg og bosiddende i Sorø. Hendes primære forskningsområder omhandler subjektive erfaringer, livshistorier og erindringer knyttet til sociale indsatser i den danske velfærdsstat. 

Arrangementet er gratis men kræver billet.

Materialer