Bjernede kirke

Om dette arrangement

Tid
19:00 - 21:00
Pris
100 Kr
Lokalitet
Fjenneslev Sognehus
Langtoftevej 3 A
4173 Fjenneslev
Arrangører
Målgruppe
For voksne
Rundvisninger

Absalons og Hvideslægtens kirkebyggeri

26.08.24
Nu har du mulighed for at deltage i Lektor Emeritus Per Højland’s foredrag om - og ekskursion til - Fjenneslev og Bjernede kirker.

Det er med stor fornøjelse at Sorø Bibliotek & Bykontor i samarbejde med foreningen Asser Rigs Hus, nu kan gøre os alle lidt klogere, på vores berømte Hvideslægt. Dette i en række af tre ens arrangementer der ligger d. 6. maj, 10. juni og 26. august.

Fotografi af Per Højland, billede taget af David Nejrup

Arrangementet begynder med foredrag i Fjenneslev Sognehus om Hvideslægtens kirkebyggeri, som det blandt andet kommer til udtryk i Fjenneslev, Alsted, Bjernede og Slaglille Kirker samt Sorø Klosterkirke.
Efter foredraget i Sognehuset, tager Per Højland os med på gåben til en omvisning i Fjenneslev Kirke. Efter denne, kører alle til Bjernede Kirke, hvor vi får sidste omvisning.  

Under foredraget kommer du til at høre mere om Hvideslægten, som stammer fra egnene mellem Sorø og Ringsted, og vi kalder den sådan, fordi slægtens stamfar hed Skjalm Hvide (1035 – 1113).

Skjalm Hvide var høvedsmand (høvding) på Sjælland – og næst efter kongeslægten, var Hvidelægten en de mest ansete i det 12. og 13. århundrede. Ingen anden slægt har i løbet af de 300 år, der var slægtens levetid, frembragt så mange betydelige personligheder, såvel på det verdslige som på det kirkelige område.

Absalon (den senere Biskop Absalon og Københavns grundlægger) og hans bror, Esbern Snare, var børnebørn af Skjalm Hvide. De voksede op, netop i den lille by Fjenneslev, der er kendt for sin kirke med de to tårne. Det var også Hviderne – der i ca. 1140 grundlagde Sorø Kloster. Det største monument over slægtens kirkelige gavmildhed.

Per Højland er en erfaren formidler som trækker et stort publikum. Med sin velkendte, lune facon engagerer han publikum i sine historier, der rummer en stor viden om emnet. Så hvad enten det historiske omkring Absalons og Hvideslægtens kirkebyggeri er nyt eller velkendt for dig, kan du glæde dig til en spændende, oplysende aften.

Første arrangement er mandag d. 6. maj. kl. 19:00 – 21:00. Herefter følger to lignende arrangementer henholdsvis 10. juni kl. 19:00 – 21:00 og 26. august kl. 19:00 – 21:00.

Mødested ved arrangementets start er Fjenneslev Sognehus, Langtoftevej 3 A, 4173 Fjenneslev.

PRAKTISK

OBS: Arrangementet kræver at du transporterer dig ml de to kirker i Fjenneslev og Bjernede
Man. d. 6. maj
Varighed: 19.00 – 21.00         

Mødested: Fjenneslev Sognehus, Langtoftevej 3 A, 4173 Fjenneslev

Pris: 100 kr.

Billetsalg: På bibliotekerne i betjent tid eller her på hjemmesiden.