Fotografi af Joanna Rubin Dranger, af Magnus Fröderberg, norden.org
Fotografi af Joanna Rubin Dranger, af Magnus Fröderberg, norden.org

Tegneserie vinder Nordisk Råds litteraturpris 2023

Af elte
07.11.23
For første gang nogensinde har et grafisk værk vundet den prestigefyldte pris.
Vinderen er svenske Joanna Rubin Dranger, der med bogen ’Ihågkom oss till liv’ udfolder en familiehistorie om selvmord, fortielse og jødeforfølgelse.
 
At huske de døde

'Ihågkom oss till liv' (på dansk: mind os til live) er en graphic novel, der med billeder, ord og fotografi knytter fortællerens personlige liv sammen med holocaust og dets ofre. Som en detektiv opsporer fortælleren de 'forsvundne' slægtninge, der træder levende og knivskarpt frem af historiens mørke. Et mørke der også nær er ved at opsluge fortælleren selv. De døde vækkes på sælsom vis til live i dette smukke og alvorsfulde værk.

Bogen er endnu ikke oversat til dansk, men nu hvor den har fået Nordens største litterære hæder, kan man forvente en snarlig oversættelse. Indtil da, kan den bestilles på Bibliotek.dk på svensk. 

Om prisen

Nordisk Råds litteraturpris er blevet uddelt siden 1962 og gives til et skønlitterært værk, som er skrevet på et af de nordiske sprog. Formålet med prisen er at øge interessen for nabolandenes litteratur og sprog samt for det nordiske kulturfællesskab. Tidligere vindere inkluderer Jonas Eika, Kirsten Thorup, Kim Leine, Naja Marie Aidt og Henrik Nordbrandt. 

Danske vindere gennem tiden 

13 danske bøger har i alt modtaget Nordisk Råds Litteraturpris. Se hvilke du kan låne på Sorø Bibliotek.

Oprindeligt skrevet af Mikkel Hertz, Roskilde Bibliotekerne.

Materialer