Kolonien Filadelfia

Kolonien Filadelfia fylder 125 år

Af kple
07.02.22
I dag er det 125 år siden at "Anstalten for Epileptiske, Tersløse" blev stiftet af landsbylægen Adolph Sell.


Et lille stykke af Filadelfias historie

Året var 1897 og grundlægger Dr. Adolph Sell skabte Filadelfia (eller Philadelphia, som man dengang stavede det) ud fra en version om at skabe et hjemligt sted for mennesker med epilepsi og psykisk sygdom. Allerede ganske få år efter åbningen skiftede Anstalten for Epileptiske, Tersløse navn til  Kolonien Philadalphia

Dr. Adolph Sell, der blev født i 1850 i København, købte i 1977 en eksisterende lægepraksis i den del af Tersløse, der i dag hedder Dianalund. Det var med Dr. Sells store interesse for den tids forskning i epilepsi, at idéen om at oprette Kolonien Filadelfia opstod. En gruppe lokale borgere mødtes, med det formål at få samlet ind til denne fantastiske idé om et hjem for epileptikere. Ved hjælp af "udsalg" fik de samlet 659 kr. ind og det var starten på Kolonien Filadelfia. For den sum fik de indlogeret de første gæster, og kort efter det, gik det stærkt med at få bygget stedet op. 

Filadelfia var i mange år et mere eller mindre selvforsynende, lille samfund, der blandt andet rummede eget bibliotek - med egen bibliotekar! 

Du kan læse hele Koloniens historie på Filadelfias egen hjemmeside lige her.

Og hvis du har lyst til at læse mere om stedet, så har vi samlet lidt materiale herunder.

 

 

 

Materialer