Fotografi af Shirley Jackson
Fotografi af Shirley Jackson

Den glemte dronning af gys

Af elte
29.05.24
Dyk ned i Shirley Jacksons gyselige forfatterskab!

Shirley Jackson er bredt anerkendt i USA, men ikke specielt kendt herhjemme, hvilket er ærgerligt, for hun har skrevet nogle af de meste ikoniske romaner indenfor gysergenren.

Jackson har inspireret store forfattere som Joyce Carol Oates, Stephen King og Leonora Christina Skov - og det er helt forståeligt, for hun skriver med humor og en eminent sans for gys. Det magiske og uhyggelige overtager aldrig fortællingen, men ligger som en stille strøm nedenunder. 

Jackson skrev i 50’erne og 60’ernes USA, hvor synet på kvinder og kvinderollen var meget konservativt. Derfor er det særligt interessant, at det er kvinden, og ofte den besværlige og utilpassede kvinde, Jackson giver taletid i sine værker.

Det kommer til udtryk i hendes mest elskede romaner, der lige er udkommet på dansk:

Udgivet for første gang i 1954

I denne psykologiske thriller er vores hovedperson unge, forældreløse Elisabeth, der bor hos sin dominerende tante. Elizabeth fremstår overordentligt passiv og kedelig, indtil hun en dag begynder at få blackouts og opføre sig ”ukvindeligt”.

Hendes tante henviser hende derfor til psykiater Doctor Wright med diagnosen “nervefeber”

Doctor Wright finder ud af, at der ikke kun findes én Elisabeth. Han får defineret to andre selvstændige personligheder, han kalder Beth og Betsy. Beth er mild, følsom og indtagende og Betsy er grov i munden og uforskammet.

Doctor Wright bliver meget betaget af Beth og hundeangst for Betsy. Men lidet ved han, at der inde bagved lurer en fjerde personlighed, der ved noget, de andre personligheder ikke ved: hvorfor og hvordan Elisabeths mor døde…

En spændende roman, hvor man ikke skal læse meget mellem linjerne, for at forstå Jacksons kritik af samtidens stærkt patriarkalske samfund.

Udgivet for første gang i 1959

"Mørket i Hill House" er en klassiske gyserroman om et vaskeægte spøgelseshus, men også en rørende fortælling om menneskelige relationer, ensomhed og fællesskab.

I fortællingen møder vi en ugift og barnløs kvinde, der bryder med sin familie og melder sig til et videnskabeligt eksperiment: Sammen med fire fremmede, skal hun bo og leve i et påstået spøgelseshus. 

Huset på Hill House påvirker de fire fremmede på forskellige vis, men én ting bliver hurtig sikkert - det er levende og ondt. 

To film og en Netflix-serie er baseret på denne uovertrufne roman, der kaldes for en af det 20. århundredes største gyserromaner!

Udgivet for første gang i 1962

En ægte gyserklassiker med masser af suspense og et medrivende forord af Leonora Christina Skov.

En lille familie bestående af lillesøster Merricat, storesøster Constance og gamle onkel Julien har til huse i et stort faldefærdigt hus, hvor de lever et isoleret, men lykkeligt liv.

Landsbyfolkene afskyr dem dog af en eller anden grund – de har nemlig en ide om, hvad der er sket med resten af familien.

En dag dukker en mand op, der påstår at være pigernes fætter. Han kræver sin ret som familiens mandlige overhoved – han vil både have huset og sin smukke kusine Constace. Og så går det ellers grueligt galt, for Merricat giver ikke så let slip.

En overset perle, der fortjener et moderne publikum!

Det er ikke tilfældigt, at Jacksons hovedpersoner tit er kvinder, der er fanget i familiære relationer og hvis største drømme er at være alene og få fred - Jackson selv var hjemmegående mor til 4 børn og gift med en uhjælpsom mand.
 
Du kan lære mere om Jacksons liv i den fantastiske film "Shirley" med Elisabeth Moss i hovedrollen. Den har fået helt formidable anmeldelser og dykker ned i et enestående liv, der endte alt for tidligt.
 
God læselyst!
Tags
Materialer