Anbefaling: ”Pigen uden navn” af Christina Baker Kline

Af doha
27.11.16
Barsk men helt vidunderlig skæbneroman fra 30'ernes USA om de forældreløse børn, der rejste tværs gennem landet i tog til en tilfældig og uvis fremtid.

17-årige Molly er plejebarn og af indiansk afstamning. En dag ”stjæler” hun en biblioteksbog. Da tyveriet bliver opdaget, bliver hun idømt samfundstjeneste, som skal afvikles hos den 91-årige enke Vivian.

Vivian har et stopfyldt loft, der trænger til oprydning, og Molly skal hjælpe hende med at sortere og smide ud. Oprydningen bliver en rejse gennem Vivians livshistorie, denne livshistorie får stor betydning for Molly. Efterhånden som de to kvinder rydder op i Vivians ting/minder på loftet, fortælles historien om hendes barske barndom i 30’ernes USA.

Vivian har også været i flere forskellige plejefamilier, da hun var barn. Som 9-årig flyttede hun sammen med sin familie, fra en lille by i Irland til New York, i håbet om et bedre liv. Men i en frygtelig brand i 1929 mistede hun sin familie og endte som togbarn. På den tid var det almindeligt at sende fattige og forældreløse børn væk fra storbyen og vestpå via de såkaldte ”orphan trains”.

Det er en barsk fortælling, og man synker en klump, når man hører at ”orphan trains” er en del af Amerikas historie. Børn blev sendt fra by til by, hvor de blev vist frem, og interesserede plejefamilier kunne så tage dem i pleje. Hvis der ikke var nogen, der ville have dem, så blev de læsset op i toget igen og kørt til den næste by. Plejefamilierne forpligtigede sig til at behandle børnene som deres egne børn og sende dem i skole. Men i virkeligheden endte mange af børnene med at være gratis arbejdskraft og de kom ikke i skole.

Jeg kan varmt anbefale denne bog til alle, der er begejstrede for historiske romaner. OG bare rolig – romanen ender godt.

Anbefalingen skrevet af Dorte Hansen, Sorø Bibliotek.

Materialer