ENG-FESTIVAL Litteratur og natur: NaturFlet

Blomster på eng
Et samarbejde mellem Danmarks Naturfredningsforening-Sorø og Sorø Kodriverlaug, Kongskilde Naturcenter og Sorø Bibliotek sætter fokus på engene, som en vigtig kilde til biodiversitet.

Festivalen byder i maj-juni på en bi-dag for børnefamilier samt en vild blomster-dag og en le-slåningsdag for voksne.
I august-september kan man tage på vandring med kombineret litteratur- og naturformidling, samt komme til foredrag på Sorø Bibliotek.
Date
Tid
16:00 - 18:00
I samarbejde med
  • Sorø Kodriverlaug
  • Kongskilde Naturcenter
  • Danmarks Naturfredningsforening - DN Sorø

"Se det summer af sol over engen..." 

"Jeg plukker fløjlsgræs og ridderspore….." 

...og mange flere digte og sange er blevet en fast en del af vores kulturskat med inspiration hentet i engen. Den eng, som engang var en afgørende faktor i landbruget. I dag har engen mistet sin betydning for landbruget. Engen er gledet ud af vores hverdagsliv og bevidsthed i takt med at næsten alle enge er forsvundet i landskabet.
 

Tabet af biodiversitet hænger i høj grad sammen med tabet af lysåben natur som eng, overdrev (tør eng) og mose. Vi har mulighed for at bremse tilbagegangen af en lang række truede arter ved at passe på og pleje de enge, der er tilbage - og måske endda få skabt flere enge som led i den grønne omstilling.

 

Program for festivalen

 

Søndag 25. maj kl. 10-14: "Bierne på Engen"

For Børnefamilier - med Kongskilde Naturcenter - på Rødengen

Naturformidler Benny Hoffensetz Svenstrup, med frivillige fra Naturcentret, byder velkommen: Er du klar til at tage hele familien med ud i naturen? Kom og deltag i vores spændende dag på engen ”Bierne på engen”, hvor vi sammen udforsker de vilde bier og deres fascinerende verden!
Tag med os ud på engen, hvor vi gennem sjove og praktiske aktiviteter lærer om de vilde bier på engen. 

I vil få mulighed for at:
- Undersøge, hvor de vilde bier befinder sig på engen
- Lære om, hvad der skal til for at beskytte deres levesteder
- Få kreative idéer til, hvordan vi alle kan hjælpe bierne
- Prøve videnskabsmetode ude i naturen
- Dele oplevelser på engen med hele familien

Aktiviteter: Vi går på opdagelse i naturen, observerer bierne og lærer, hvordan vi kan beskytte dem. Det bliver en dag fyldt med sjove oplevelser og læring i det fri!
Gør jer klar til en dag i naturens tegn på engen, hvor vi sammen kan gøre en forskel for de vilde bier!
Del jeres oplevelser: Efter arrangementet opfordrer vi jer til at fortsætte undersøgelserne hjemme eller på skolen. Send os en videohilsen eller inviter os til at besøge jer.
Vi glæder os til at se jer!

Tid: kl. 10-14 Mødested: Rødengvej ved rute 157, Parnasvej 46A, 4180 Sorø (markeres med en Vimpel -DN) Parkering langs begyndelsen af Rødengvej – ikke på Parnasvej! Ingen tilmelding - der er plads til alle. Man kan ankomme løbende gennem dagen.


Søndag d. 15 juni kl. 11.00 – 14.00: "Vilde blomsters dag" 

Guidet tur i Kulebjerg Overdrev, ved Skellebjerg

Kulebjerg Overdrev er et gammelt kulturlandskab med græssende kvæg og spredte træer og buske, med vandhuller og engmyretuer. Her er en alsidig flora med bl.a. enebær, hedelyng, lav tidsel, alm. mælkeurt og krat-fladbælg. Overdrevet er fredet og ejes af Conradinelyst Gods. Et overdrev kan også kaldes for tør eng, med sin egen karakteristiske nøjsomhedsflora.
Turen udbydes i samarbejde mellem Dansk Botanisk Forening og Danmarks Naturfredningsforening – Sorø. Turleder: Biolog Michael Torp

Tid: kl. 11.00 – 14.00 Mødested: Sidevej ved rute 219, Sorøvej 69, 4293 Dianalund (markeres med en Vimpel -DN). Parkering på P-plads, tæt ved nr. 69. Praktisk: Medbring godt fodtøj og gerne forfriskning til en pause. 

Tilmelding: Mail til soroe@kodriverlaug, sms til 6078 9354  - senest 1 uge før.
 

Søndag d. 29. juni kl. 10-15: "Lær at slå med le!" 

Kursus i høslæt, ude i den blomstrende Rødeng.

Jimmy Lassen er biolog og aktiv naturplejer i Allindelille Fredsskov, med stor ekspertise i håndtering af leen. Jimmy vil indlede kurset med at fortælle lidt om den historiske engdrift i Danmark, og hvilket formål den havde i gamle dage. Han vil også fortælle om høslæt og nutidens natur, og hvorfor det kan være en rigtig god ide med høslæt på mindre naturområder. 
Jimmy vil kort komme ind på de forskellige udformninger af le-drag og le-blade, m.v. og han vil fortælle lidt om sikkerhedsregler og indstilling af leer m.m. De indledende praktiske øvelser vil være en blanding af fysisk arbejde samt teori.

Efter en frokostpause slår vi engen, mens Jimmy går rundt og hjælper med at justere det praktiske arbejde. Foruden slåningen skal det afslåede også rives sammen og trækkes ud fra engen. Der vil  være mulighed for at veksle mellem aktiviteterne, eller at vælge det man er bedst til.

Leer, høriver mv. stilles til rådighed af arrangørerne. NB: Tilmelding nødvendig!

Tid: Kl 10-15. Mødested: Rødengvej ved rute 157, Parnasvej 46A, 4180 Sorø (markeres med en Vimpel fra DN). Parkering: langs begyndelsen af Rødengvej – ikke på Parnasvej! Praktisk: Husk drikkevand, arbejdshandsker, madpakke/forfriskning til pausen. 

Tilmelding: Mail til soroe@kodriverlaug, sms til 6078 9354  - senest 1 uge før
 


Fredag den 15. august kl. 16-18: "Litteratur & natur - NaturFlet" 

Vandring i Flommen med Sorø Bibliotek og DN Sorø 

NaturFlet med Sorø Bibliotek kombinerer viden om et område og dets natur med litteratur- og sanseoplevelser samt guidede samtaler mellem deltagerne.  

Ved denne NaturFlet vil vi i samarbejde med DN Sorø have fokus på Flommen som engareal og den biodiversitet, der er til stede.  

Vi mødes ved Filosofgangen ud for Ingemannsvej og går ind i Skøjteflommen og Bagflommen. Det vil være holdt løbende og en lille forfriskning undervejs.

Biolog og naturvejleder Jan Woollhead står for oplæg om områdets natur. Kulturformidler Rose Gaihede står for litteraturoplevelser, sanseøvelser og samtaler.

Jan Woollhead sidder i bestyrelsen for Danmarks Naturfredningsforening i Sorø og er repræsentant for foreningen i Grøn Trepart for Smålandsfarvandet.

Rose Gaihede er kulturkoordinator på Sorø Bibliotek og samarbejder løbende med eksterne parter om arrangementer i krydsfeltet mellem natur og litteratur.

Tid: kl. 16-18. Mødested: Ved Filosofgangen ud for Ingemannsvej. Praktisk: Husk drikkedunk samt tøj og fodtøj efter vejret. Tilmelding: Gratis billetter kan bookes snarest på Sorø Bibliotek eller under "Det sker" på bibliotekets hjemmeside - link følger snarest. Hold øje med begivenheden på www.soroebib.dk

 

Onsdag den 3. september kl. 19-21: "Botanikken og sommerfuglene i en mangeårigt naturplejet eng"

Foredrag ved Biolog Søren Grøntved Christiansen 

Oplev Søren Grøntved Christiansen fortælle og vise billeder om drift af høslet-enge, med udgangspunkt i Kildeengen i Bidstrupskovene, som han har fulgt i 15 år. 

Foredraget fokuserer på botanikken og dagsommerfuglene og den rigtige drift; samt drager sammenligning med flere andre aktive høsletenge i Bistrupskovene, Nydam i Gribskov og engen i Vaseskov ved Skellebjerg.

Tid: Kl. 19-21. Sted: Sorø Bibliotek, Storgade 7, 4180 Sorø. Tilmelding: Gratis billetter kan bookes snarest på Sorø Bibliotek eller under "Det sker" på bibliotekets hjemmeside - link følger snarest. Hold øje med begivenheden på www.soroebib.dk