Ny podcastserie om lyrik

Af elte
04.06.19
Er du vild med lyrik, så lyt til podcasten LYT, der ligger på eReolen.

I podcasten LYT kan du møde danske digtere, der fortæller om deres lyrik. Uanset om du er med i en læsekreds, er gymnasie- eller folkeskolelærer, snart skal til studentereksamen eller "bare" er en helt almindelig litteraturinteresseret læser, så er der ny viden og inspiration at hente for dig i LYT, som snart tæller 10 afsnit. Det er ikke afgørende, hvilken rækkefølge du hører afsnittene i, du kan lytte efter interesse og emne. Hvert afsnit af LYT giver et indblik i en udvalgt digters maskinrum og kan inspirere til din næste læseoplevelse.

For nye lyrik-læsere ...

Er du helt ny i lyrikkens verden, kan du med fordel begynde med afsnit #1 Hverdagen, hvor den unge, danske digter Mads Mygind, fortæller om, hvorfor han synes, at hverdagens små begivenheder, sansninger og gentagelser kan blive til poesi. Du kan også lytte til LYT #6 Lyrik og musik - UHØRT , hvor forfatter Lone Hørslev, der er blevet kaldt "Danmarks mest musikalske forfatter" i en anmeldelse i Gaffa, fortæller om forskellene på at arbejde med digte og med sangtekster. I interviewet med formidler Maria Louise Christensen fortæller Hørslev, hvorfor digte skal være mere musikalske end sangtekster, og hvorfor hun først og fremmest er forfatter - også når hun står på scenen og spiller på et lille, ustemt legetøjsklaver.

Endelig, hvis du interesserer dig for sport og cykling, så slå lyttelapperne ud til #8 Cykeldigte og digt om døden: Søren Fauth. På en gåtur gennem Fredericias gader kommer formidler Thomas Glud og forfatter Søren Fauth omkring store og små emner som stilstand i livet, benspænd i skriften, stramtsiddende cykel-outfits, lighederne mellem cykling og skrivning og endelig, om det kan lykkes at cykle eller skrive sig væk fra døden.

... og de mere øvede

Til den garvede lyriklæser vil afsnit #3 Faser i et forfatterskab - Pia Tafdrup kunne kaste nyt lys over én af dansk litteraturs mest markante digtere. Pia Tafdrup har 18 digtsamlinger og en række skuespil bag sig, er medlem af Det Danske Akademi og modtog i 1999 Nordisk Råds Litteraturpris. For tiden har hun, efter eget udsagn, givet sig selv lektier for og skriver på en serie om de fem sanser, hvoraf 3 digtsamlinger allerede er udkommet. Formidler og forfatter Sebastian Bune tager i sit interview med Pia Tafdrup udgangspunkt i de forskellige faser, han ser i hendes forfatterskab - et udgangspunkt, der fik Tafdrup til at anskue sit eget forfatterskab på nye måder.

I afsnit #2 Jeg er ikke digter tager formidler Frederik Schøler fat på forskellen mellem digter og digt, og ikke mindst digter-jeg og digter, i en samtale med forfatteren Sternberg. Han har skrevet en digtsamling ved navn Depressionsdigte og er derfor i mange interviews blevet interviewet med udgangspunkt i, hvordan en depression opleves med den konstante underliggende antagelse, at han selv har haft en klinisk depression. Det har han bare ikke. Hvorfra kommer denne antagelse? Er det bare sammenfaldet mellem digterens jeg og digtets jeg, der gør det? Sternberg fortæller om sin forkærlighed for den baldrede (eller smadrede) tekst, og i den forbindelse er det helt på sin plads, at lyden på netop dette afsnit af LYT ikke blev så skarp, som den burde være. Det kan med lidt god vilje ses som en tilføjelse til den baldrede og umiddelbare æstetik, der er så vigtig for Sternberg.

Der udkommer endnu 5 afsnit af LYT efter sommerferien. 

Hør LYT her på eReolen. Det tæller ikke med i din månedlige lånekvote. Du kan også bruge podcast-app'en på din smartphone, hvor du kan søge på "lyt" og herefter abonnere på podcasten, så du bliver gjort opmærksom på nye afsnit. Spørg på biblioteket, hvis du er i tvivl. 

Har du gode forslag eller kommentarer, så kontakt gerne projektgruppen, der står bag podcasten via lytlyrik.dk 

LYT er produceret af Silkeborg Bibliotekerne i samarbejde med Vejle Bibliotekerne og er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen. Find LYT på eReolen eller abonnér på LYT i din podcast-app og anmeld podcasten iTunes. Hvis du kan lide, hvad du hører, så anbefal endelig podcasten til dem, du kender. 

/ Maria Louise, eReolens

Tags
Materialer