Fotografi af træ i ørken
Fotografi af træ i ørken

Litteratur med afrikanske rødder

Af elte
12.06.24
Læsetips til bøger af forfattere med afrikanske rødder.

Jeg ville have fremhævet afrikanske forfattere, der er bosat på det afrikanske kontinent, men måtte hurtigt sande, at meget af den afrikanske litteratur, vi kan læse på dansk, er skrevet af afrikanske forfattere bosat i Nordamerika eller Europa. Det passer dog utrolig godt til månedens tema på eReolen - grænser - og især hvilken effekt kolonialismen har haft på både det afrikanske kontinent og på de borgere, der er et produkt af den. Alle disse forfattere ved nemlig, hvordan det er at leve i Vesten som afrikaner, og de bruger litteraturen til at vise kolonialismens konsekvenser. 

Bøger fulde af konflikter og skønhed

Jeg har meget overskueligt delt bøgerne op i to grupper: Dem, der foregår på det afrikanske kontinent, og dem, der viser livet i vesten. Lilla Hibiscus af Chimamanda Ngozi Adichie, Vi var fiskere af Chigozie Obioma og Alt falder fra hinanden af Chinua Achebe tilhører alle sammen den første kategori og foregår i Nigeria. I dem er der en tydelig konflikt mellem de gamle traditioner og de religioner/kulturer, der er blevet medbragt af kolonialisterne. Nigeria er tydeligvis et land fyldt med konflikter og uro, men forfatterne får også tydeligt vist de smukke og uvurderlige sider. 

Jagten på et bedre liv

Den anden gruppe af bøger viser livet i vesten. Her er Ved havet af Abdulrazak Gurnah, Vi skal have nye navne af NoViolet Bulawayo og Americanah af Chimamanda Ngozi Adichieaf gode eksempler på bøger, der beskriver tilværelsen som immigrant i Vesten med de oplevelser, man har med sig fra sit hjemland samt de kulturforskelle og det fremmedhad, immigranter bliver mødt af. De viser mere end noget andet konsekvenserne af kolonialismen og retter ofte en stærk kritik mod Vestens fremmedhad. 

 

Rigtig god læselyst!

Emilie, Norddjurs Biblioteker

Oprindeligt skrevet af Emilie, eReolen.

Materialer