Jesper Wung-Sung vinder De Gyldne Laurbær

Af elte
02.02.18
Den ærøske forfatter Jesper Wung-Sung har vundet De Gyldne Laurbær, for sin biografiske roman En Anden Gren.

Jesper Wung-Sung (født 1971) har skrevet en lang række bøger for både børn, unge og voksne. Han forsøgte sig med studier i litteratur, engelsk og dansk på Københavns Universitet, inden han fandt ud af, at han var skabt til at blive forfatter.

I 2017 har Jesper Wung-Sung skrevet romanen En anden gren, der handler om sine oldeforældres utrolige kærlighedshistorie. I 1902 ankommer San Wung Sung sammen med en flok kinesere til København for at blive udstillet i Tivoli. Blandt tilskuerne er Ingeborg, der forelsker sig intenst i den unge kinesiske mand trods kulturforskelle og sprogbarrierer. Det er en roman om at turde følge sit hjerte, som Litteratursidens anmelder Jytte Kjær Schou skriver; og hun fortsætter: ... en personlig, gribende og velskrevet slægtshistorie fyldt med atmosfære og fortalt med stor indlevelse i et sansemættet og malende sprog.

'En anden gren' er nomineret til DR Romanprisen 2018 . Læs anmeldelsen her.

Jesper Wung-Sung debuterede i 1998 med novellesamlingen To ryk og en aflevering, og for den vandt han Bogforums debutantpris. Novellesamlingen indeholder korte realistiske noveller fra en havneby i provinsen - Mænd i alle aldre fra den lille dreng via pubertetsknægten og den voksne mand til oldingen skildres i deres hverdagsagtige tilværelse på fodboldbanen, grillbaren, værtshuset osv.

'To ryk og en aflevering' blev i 2003 lavet til en ungdomsfilm med samme navn. Jesper Wung-Sung var selv med til at skrive manuskriptet for filmen.

Hans første roman Kender du ikke akkusativ udkom i 1999, og handler om den unge mand Flemming Brønd, der arbejder på værftet i en lille provinsby. En aften kommer han hjem og finder en kuvert i entreen med for ham et ukendt ord udenpå. "Til Hanrejen" står der, og så finder han ud af, hvad en hanreje er for noget.

Mænd er fra Marstal (2007) er surrealistiske, tragikomiske og kærlige portrætter af aggressive, modløse, ofte handlingslammede eller dagdrømmende mænd og drenge, men som Litteratursidens anmelder Pernille Lisborg skriver i sin anmeldelse af novellesamlingen, er det ikke kun en bog til mænd.

Hør Wung-Sung læse op fra Mænd er fra Marstal.

I 2008, 2009 og 2013 var Jesper Wung-Sungs ungdomsroman 'En-to-tre-NU!' fra 2004 den mest læste roman blandt de ældste klasser på landets skoler.

Men der udkom i 2014, og den skildrer to mænd, akademikeren Jon og håndværkeren Peter, med en fælles fortid, som har sat kursen mod en fremtid, der smuldrer. Erling Lykke skriver i sin anmeldelse af romanen på Litteraturen, at det i 'Men' lykkes for Jesper Wung-Sung at give: et differentieret psykologisk portræt af de to vidt forskellige mænd, deres tanker og følelser.

 

Teksten ovenfor er fra Litteratursiden.dk

Oprindeligt skrevet af Kerteminde Bibliotekerne.

Tags
Materialer