Herfra til evigheden - Dem der tog afsted i 2016

Af elte
28.12.16
Her kan du læse om nogle af de skuespillere, forfattere, musikere, politikere m.m. vi mistede i 2016 og finde henvisninger til værker af, med eller om dem.

Her har du en kronologisk liste over nogle af dem, med links til værker af og om dem, som du kan tage udgangspunkt i hvis du vil blive klogere på hvem de forskellige var, hvad de stod for, eller bare gerne vil mindes dem:

Lemmy Kilmister

Det begyndte på sin vis sidste år, d.28. december 2015. Da døde Ian ”Lemmy” Kilmister, den legendariske metalgruppe Motörheads frontfigur. Lemmys død var et chock for mange, for eftersom rockstjernen havde (over)levet på en diæt af Coke og Jack Daniels siden 1969, var hans formodede udødelighed nærmest blevet lige så legendarisk som hans udskejelser.

David Bowie

To dage efter udgivelsen af sit album ”Blackstar” døde det engelske pop-ikon David Bowie, d.10. januar, efter en 18 mdr. lang kræftsygdom som var blevet holdt hemmelig for offentligheden. På albummet er døden et fremtrædende tema, både i tekster, musik og videoer, og på den måde fik Bowie sit liv og sin kunst knyttet uløseligt sammen til sidst.

Alan Rickman

De fleste kender ham som Professor Severus Snape fra Harry Potter filmene, men ved sin død d.14 januar havde den engelske skuespiller Alan Rickman et langt CV der spændte fra actionfilmen ”Die Hard” til Jane Austen klassikeren ”Fornuft og følelse”.

Harper Lee

D. 19. februar døde den reserverede forfatter som er bedst kendt for sin pulitzerpris-vindende roman ”To Kill A Mockingbird” (da.: Dræb ikke en sangfugl). Efter en udgivelsespause på 55 år kom i 2015 romanen ”Go Set a Watchman” (da.: Sæt en vagtpost ud). Lee var blev bl.a. venner med skuespilleren Gregory peck og forfatteren Truman Capote. Sidstnævnte hjalp hun med at samle materiale til romanen ”In Cold Blood”.

Umberto Eco

D. 19. februar var i det hele taget en hård dag for litteraturen, for da mistede vi også den italienske forfatter Umberto Eco som mange kender for hans lærde middelalder-spændingsroman ”Rosens Navn”. Eco var hele sit skrivende liv fascineret af konspirationsteorier, og både hans faglitterære og skønlitterære forfatterskab undersøger menneskets evne og vilje til at se forbindelser overalt.

George Martin

"Den femte Beatle”, som George Martin er blevet kaldt, døde d.8. marts. George Martin var den producer der gjorde det muligt for ”The Fab Four” at realisere den musik de havde i hovedet. Den nodekyndige Martin arrangerede og redigerede og var med til at bryde mange konventioner for hvordan man lavede popmusik ned.

Lån og lyt til pladen Revolver, hvor du finder nummeret Eleanor Rigby som er indspillet udelukkende med klassiske instrumenter, skrevet og dirigeret af Martin.

Anker Jørgensen

Socialdemokraten fra Sydhavnen døde d.20. marts efter et langt liv hvor han blandt andet nåede at være statsminister, mødes med Saddam Hussein og indføre efterlønnen.

Merle Haggard

Den amerikanske ”outlaw” countrymusiker og sanger, som havde mere end 30 listetoppende sange på sit løbeblad, døde d.6. april, på sin fødselsdag, og efterlod os med et bagkatalog som passer til en hver der føler sig lidt alene i verden en gang imellem. Hvis man hører godt efter kan man høre ørkenen i baggrunden på alle hans plader.

Prince

Musikeren og komponisten der var lige så lilla, karismatisk og mystisk, som han var funky, døde d.21. april og udløste blandt andet en lilla forside på den danske avis Politiken. Prince var kendt for sit enorme musikalske talent på et virvar af instrumenter, og for sine pulserende sange og sin impulsive optræden, både på og af scenen, hvor han både kunne lave om i besætningen og sætlisten undervejs.

Muhammad Ali

Bokse-ikonet der fløj som en sommerfugl og stak som en bi, Cassius Clay alias Muhammad Ali, døde d.3. juni efter mange års kamp mod Parkinsons. Ali var et popkulturelt ikon og berømt for sine danseagtige bevægelser i ringen og senere for sin aktive kamp for ligestilling mellem racerne i USA.

Toots Thielemans

Den belgiske mundharpevirtuos og jazzmusiker Jean Baptiste ”Toots” Thielemans døde d.22. august efter et langt og rigt liv med musikken i førersædet. Den charmerende musiker spillede blandt andet temamusikken til filmen ”Midnight Cowboy”, ligesom hans karakteristiske blanding af at fløjte og spille guitar kan høres på nummeret ”Bluesette”.

Trille

Den danske sangerinde og sangskriver døde d.17. oktober. I tråd med en stolt tradition i dansk lyrik evnede Trille at finde det eksistensdefinerende frem i hverdagens poetiske uperfekthed. Hun fremhævede de helt store følelser i de helt små ting, og lod håbet skinne igennem som et lille lys i mørket.

Leonard Cohen

Den canadiske poet og sanger døde d.7. november, kort tid efter udgivelsen af sit nye album ”You Want It Darker”. Også på denne plade manifesterede ”The Lord Byron of Rock and Roll”, som han blev kaldt, endnu en gang sit enorme talent for at forene litteratur og musik på en måde som er svær at ryste af sig.

Jan Sonnergaard

Den danske forfatter var kendt for en rå og direkte stil som siden debutten med novellesamlingen "Radiator" i 1997 gjorde ham både berømt og berygtet. Han lagde ikke fingre imellem når det gjaldt om at skildre et råt miljø eller en krads personlighed.

Fidel Castro

Efter at have været forsøgt dræbt af CIA i flere omgange, og efter at være formodet død længe, døde den cubanske diktator og revolutionær d.25. november. Castro stod sammen med sin bror Raul og Ernesto Guevara i spidsen for det oprør som gjorde hans hjemland Cuba fri af USA, og efterfølgende gjorde han landet til kommunistisk diktatur. Med hans død slutter et kapitel i den moderne verdenshistorie.

Claus Ryskjær

d. 12.12. døde revyskuespilleren med den hæse stemme. Ryskjær var kendt af mange og hans stemme af endnu flere, han lagde nemlig stemme til en perlerække af gode tegnefilm, lige fra Disneys "Robin Hood" til den dansk-producerede "Aberne og det hemmelige våben". Voksne kender ham nok bedst fra revyscenen, men han var også en formidabel karakterskuespiller, hvilket blandt andet kan ses i noir-serien Edderkoppen.

George Michael

Sidste jul gav han os sit hjerte, denne jul tog han afsted. d. 25.12. - og vi har kun sangene tilbage. Dem er der heldigvis mange af. George Michael har været i manges ører i denne måned i forbindelse med den klassiske juletraver "Last Christmas" som han udgav med gruppen Wham! i 1984. Men Michael var mere end denne flittigt spillede julesang og den sneglade unge mand i den lige så flittigt spillede video. Han nåede blandt andet at have flere top-ti hits end sine landsmænd The Beatles, og så var han forkæmper for homoseksuelles rettigheder.

Richard Adams

27. december døde den britiske forfatter Richard Adams, født 1920, forfatteren til bla. Pigen i Gyngen, Hundeflugten og Shardik. Hans mest kendte værk er dog Kaninbjerget, en slags moderne fabel, som handler om en lille flok kaniner, der bryder op fra deres bo for at finde et nyt tilholdssted.

Carrie Fisher

27. december døde også den amerikanske skuespillerinde Carrie Fisher. Fisher var mest kendt for sin rolle som Prinsesse Leia i Star Wars sagaen, og debuterede i den første Star Wars film som kun 19-årig. Vi så hende senest i 2015, hvor hun gentog sin rolle, nu som general, i Star Wars Episode VII: The Force Awakens, og før sin død havde hun netop afsluttet sine scener i Episode VIII, som forventes at få premiere i december 2017.

Oprindeligt skrevet af Vejen Kommunes Biblioteker.

Materialer
Motörhead: Bad magic
Reservér
 • Cd (musik)

Bad magic

Af Motörhead (2015)
Læs mere
David Bowie: Blackstar
Reservér
 • Cd (musik)

Blackstar

Af David Bowie (2016)
Læs mere
Reservér
 • Dvd

Harry Potter og de vises sten

Af Chris Columbus, Steve Kloves, John Seale, Joanne K. Rowling, Chris Columbus (f. 1958) (2009)
Læs mere
Reservér
 • Bog

Dræb ikke en sangfugl

Af Harper Lee (1966)
Læs mere
Umberto Eco: Rosens navn : roman
Reservér
 • Bog

Rosens navn : roman

Af Umberto Eco (1998)
Læs mere
Reservér
 • Cd (musik)

Revolver

Af The Beatles (2009)
Læs mere
Reservér
 • Bog

Anker Jørgensen : min verden fortalt i billeder

Af Anker Jørgensen, Thomas Thurah (2010)
Læs mere
Reservér
 • Cd (musik)

I am what I am

Af Merle Haggard (2010)
Læs mere
Reservér
 • Cd (musik)

The hits/the B-sides

Af Prince (1993)
Læs mere
: Facing Ali
Reservér
 • Dvd

Facing Ali

(2013)
Læs mere
Reservér
 • Cd (musik)

European Quartet live

Af Toots Thielemans (2010)
Læs mere
Trille Nielsen (f. 1945): Altid har jeg længsel : erindringer
Reservér
 • Bog

Altid har jeg længsel : erindringer

Af Trille Nielsen (f. 1945) (2015)
Læs mere
Leonard Cohen: You want it darker
Reservér
 • Cd (musik)

You want it darker

Af Leonard Cohen (2016)
Læs mere
Jan Sonnergaard: Radiator : noveller
Reservér
 • Bog

Radiator : noveller

Af Jan Sonnergaard (1998)
Læs mere
Reservér
 • Dvd

Comandante

Af Oliver Stone (2005)
Læs mere
Reservér
 • Cd (musik)

Ladies & gentlemen : the best of George Michael

Af George Michael
Læs mere
George Lucas, Gilbert Taylor: Stjernekrigen
Reservér
 • Dvd

Stjernekrigen

Af George Lucas, Gilbert Taylor (2013)
Læs mere
Reservér
 • Bog

Kaninbjerget

Af Richard Adams (1997)
Læs mere