Genveje til lykken (chokolade)

Af elte
13.03.15
Lykken er mange ting.... Måske er den chokolade?

Fotografi af chokolade

Opskrifter

Det skorter ikke på bøger med anvisninger på, hvordan man laver ting af chokolade, så her har jeg bare fundet et lille udvalg, der sammen kommer vidt omkring.

Lykken er chokolade af Anne au Chocolat og Maja Ambeck Vase bør naturligvis nævnes - den leverer 68 opskrifter, der dækker alt mellem kager og tærter til macaroons og flødeboller.

Hvor de to første titler spreder sig over mange forskellige tilgange til chokoladens goder, er Pia Krøyer lidt mere fokuseret - med Konfektbogen giver hun dig nemlig mulighed for at kaste dig over det lidt mere detaljeorienterede bagværk. Og der skal jo være noget til alle - også dem, der normalt skyer væk fra de bønnebaserede lækkerier. Og de kan gribe til Karina Willumsens Mælkefri chokolade - uden spor af mælk eller gluten, en titel, der nok forklarer sig selv.

Historie

Når nu du sidder henslængt i sofaen med en kop varm kakao og et stykke mørkt bagværk efter endt køkkenoptræden, kan du roligt slappe af med lidt historisk viden. Chokoladens brug går langt tilbage, sandsynligvis til omkring 1750 før vor tid, men de tidligere nævnte opskriftsbøger har alle lidt gennemgang af det baggrund, så du kan hygge dig med den lidt nyere, danske historie.

Bogen om godter, knas og konfekt af Amelia Swann gennemgår hvordan chokoladen blev brugt på oldemors tid.

En god roman

Er du ikke så meget til faglitteratur? Så er det nok svært at komme uden om Joanne Harris' roman Chokolade, hvor den unge Vianne åbner en chokoladebutik i en lille fransk landsby og vender op og ned på alting. Aldrig før har den uskyldige chokolade været så syndig - og der er endda to fortsættelser til historien, med de lækkersultne titler Chokoladeheksen og Ferskner til fader Francis.

Og lidt til børnene

Lykken bør ikke være forbeholdt de voksne, så som afslutning er der også et par titler til de mindste.  Den koreanske Hr. Kronhjort og de fyldte chokolader af Sena Kim byder på chokolader, der kan opfylde drømme og er så smuk, at du ikke vil have svært ved at tro det.

Sidst men ikke mindst kommer chokoladeklassikeren over dem alle: Charlie og chokoladefabrikken. Den behøver vist ingen introduktion - og hvis den gør, er det, fordi du er gået glip af noget stort. Det kan du heldigvis råde bod på - og lade den være din genvej til lykken.

God (læse)appetit.

Originally published by jba, Horsens Bibliotek.

Tags
Materialer