Familien på godt og ondt

Af elte
09.04.19
Familiekrøniker og slægtshistorier er en genre, som har utrolig mange læsere og som fylder meget på bibliotekets hylder. Vi har her samlet et lille udvalg af familieromaner – de er meget forskellige og spænder vidt fra de romantiske til de barske, fra Danmark i gamle dage til fremmede himmelstrøg. Fælles for dem alle er, at familie og slægt er omdrejningspunktet for handlingen.

Når familielivet ikke er let
Det må gerne gøre ondt en gang imellem, når man læser slægtsromaner, for det er bestemt ikke altid let at være en del af en familie. Nogle gange kan det være decideret skadeligt for én, som nogle af disse romaner er et eksempel på.

”Hvor der er fugle” af Maren Uthaug
Den unge Johan vil gerne arbejde som fyrpasser, men det kræver at han bliver gift først. Han gifter sig derfor af nød med Marie og ikke med sin store kærlighed, Hannah, da hun venter barn med en anden. Johan og Marie får ikke et særligt lykkeligt ægteskab, da Johan er dybt ulykkelig og kun længes efter Hannah. Marie har også længsler, som hun gemmer godt væk i sit hjerte. Johan og Marie får dog børn sammen, og vi følger både forældrenes og børnenes liv.
”Hvor der er fugle” er en utrolig gribende og velskrevet roman om et lille, næsten totalt afskåret, landsbysamfund, hvor familiehemmeligheder, blodskam, ulykkelig kærlighed og længslen efter et andet liv hersker. Det er en roman, der fanger én fra første side, og ikke giver slip igen lige med det første, selvom sidste side for længst er vendt og læst. Det er også en roman, der elsker at overraske sin læser, og man skal bestemt ikke tro at man har regnet den ud, for det har man højst sandsynligvis ikke. Det er en til tider barsk roman, men også meget medrivende. ”Hvor der er fugle” er en læseoplevelse, man ikke må snyde sig selv for.

”Dødevaskeren” af Sara Omar
I ”Dødevaskeren” følger vi pigen Frmesk, der som barn vokser op i landsbyen Zamwa i Kurdistan i slutningen af 80’erne og start 90’erne. Vi møder Frmesk igen i 2016, hvor hun er indlagt på Skejby Sygehus. Frmesk bliver født med en hvid tot hår blandt alt det sorte, og det bliver tolket som en forbandelse. Hendes mor, Rubar, vil forfærdelig gerne beholde og beskytte den lille pige, men faren Anwar er af en anden mening. Han ville hellere have haft en søn, da piger ingen værdi har, og han går derfor med tanker om at dræbe Frmesk. For at redde pigens liv overlader Rubar Frmesk til sine forældre. Frmesk kommer derved til at opvokse hos sin mormor og morfar. Mormoren er en dødevasker og det betyder at hun vasker alle de kvinder som dør som følger af vold og æresdrab og som ingen andre vil have.
Dødevaskeren” er en meget barsk roman, da den tager fat i emner som kvindeundertrykkelse, vold, voldtægt, overgreb, æresdrab, social kontrol og incest. Det er skræmmende læsning og ens hjerte bløder for den lille Frmesk og alle de andre piger og kvinder, som har haft lignede oplevelser. Det er samtidig en utrolig vigtig roman, der giver stof til eftertanke og som berører én dybt.

”Hjemfærd” af Yaa Gyasi
Slægtsromanen ”Hjemfærd” handler om de to halvsøskende Effia og Esi, der vokser op uden aldrig at møde hinanden, selvom de ikke bor langt fra hinanden. Til gengæld oplever de utallige lidelser og smerter i 1700-tallet. Historien foregår hovedsageligt i USA og Afrika, og vi følger Effia og Esi samt deres efterkommere i 7 generationer frem til vores tid.
I ”Hjemfærd” kommer vi tæt på slaveriets historie som vi oplever igennem Effia og især Esis øjne, der selv bliver solgt til slave og skal arbejde på en bomuldsplantage. Deres efterkommere får bestemt heller ikke altid lette liv, og romanen er til tider ganske barsk læsning. Men alligevel er romanen gennemsyret af kærlighed og ikke mindst håbet om et frit og anderledes liv. Det er en gribende og velfortalt historie, hvor man dykker ned i to slægter, der dækker mere end 300 års historie. Det er en roman, man ikke sådan lægger fra sig, når man først er begyndt.

Danmark i gamle dage
I en foranderlig tid er det spændende at læse om, hvordan livet var i Danmark for nogle generationer siden. For nogle vækker det minder og for andre er det et indblik i en ukendt kultur, som både kunne være barsk og anderledes end det vi kender i dag.

”Folkets skønhed” af Merete Pryds Helle
Med udgangspunkt i sin egen slægts historie fortæller forfatteren om Marie, der vokser op i et tækkerhjem på Langeland i 1930'erne. Vi følger Marie fra lille pige til hun som voksen bor i eget parcelhus.
Moren er hele tiden gravid, der er ingen penge, men til gengæld både lussinger og overgreb i rigt mål. "Folkets skønhed" er titlen på et maleri, som faren kommer hjem med, men ellers er der ikke meget skønhed. Vejen væk fra Langeland bliver via ægteskabet med Otto. Deres livshistorie og sociale opstigen spejles i Danmarks historie frem til 1970'erne og i fortællingen om flugten fra landet til byen, men også alt det, man ikke kan flygte fra.
Virkelig god slægtsroman, der er et usentimentalt portræt af en tid og et miljø, der ikke er så længe siden som man skulle tro. Det udpinte daglejerliv var barsk og råt og pigelivet var benhårdt på landet. Senere kom livet som hjemmegående i sovebyens parcelhuskvarter, hvilket dog heller ikke altid lige var lykken.  ”Folkets skønhed” er en gribende læseoplevelse.

”Sværkeslægten” af Helene Strange
Denne slægtsserie handler om en stærk og stolt bondeslægt i flere generationer, der tager sin begyndelse på Falster i 1720. Romanen begynder med Søren Sværke, og vi følger den idealistiske og fremsynede gårdmandsfamilie, hvor vi som læsere lever os ind i de enkelte personers skæbner, præget som de var af vanskelige vilkår for landbruget og dermed for familielivet.
Vi får historisk viden og et overblik over et bondesamfunds udvikling i det 18. og 19. århundrede. En dansk slægtshistorie, der er evigt populær og højt elsket. 

”Kvinderne fra Thy” af Maria Helleberg
”Kvinderne fra Thy” er en fantastisk slægtsroman om forholdet mellem en mor og en datter, der tager kampen op for at få et bedre liv på landet i Thy fra midten af 1800-tallet til første halvdel af 1900-tallet.
Det er en fortælling om to stærke kvinders liv, der går brat ned og langsomt op. Om Mariane, der endte i Vester Vandet, alene med en stor børneflok, da hendes mand stikker af for at prøve lykken i Amerika, og om hendes datter Marie Dusine, der vokser op uden en far. Marie er en vred oprører, der kommer til at danne par med en uventet mand.
Forfatteren er ved at skrive en efterfølger ”Søstrene fra Thy”, som udkommer til efteråret.

Familieromaner fra andre lande
Det kan være en stor oplevelse at lade sig opsluge af familieliv under helt andre himmelstrøg end vores egne. For selv om forholdene er helt anderledes, så er hovedpersonernes drømme og håb ofte alment menneskelige og genkendelige.

1.”De syv søstre” 2. ”Stormsøsteren” 3. ”Skyggesøsteren” 4. ”Perlesøsteren” 5. ”Månesøsteren” af Lucinda Riley
”De syv søstre” er første del i en stor serie, om kærlighed og tab, som er inspireret af stjernebilledet De Syv Søstre.
Vi er i Schweiz 2007. Maia D’Apliese og hendes fem søstre er blevet kaldt hjem til deres barndomshjem Atlantis – en stor, smuk villa ved Genèvesøen – da deres elskede far, den sky mangemillionær, som de kalder Pa Salt, er død. De er alle blevet adopterede som små, og nu har Pa Salt efterladt dem hver især en ledetråd, der kan føre dem tilbage til deres sande ophav. Maias ledetråd fører hende til den anden side af Jorden til en forfalden herskabsvilla i Rio de Janeiro i Brasilien.
Her er masser af romantik, drama og forviklinger, og det er en meget populær serie. Indtil videre er der kommet 5 bøger i serien.

1. ”1900 morgenrøde” 2. ”1950 High Noon” 3. ”1999 Aftensang” af Gunnar Staalesen
Bergen trilogien handler om livet i Bergen i sidste århundrede beskrevet ud fra en kriminel intrige, der tager sin begyndelse i år 1900.
Nytårsnat bliver konsul Carl August Frimann dræbt i sit hjem i Bergen og dette gådefulde mord danner udgangspunkt for hele fortællingen. Vi kommer rundt i hele Bergen, i de højeste og laveste sociale lag, og oplever hverdagen og de store verdenshistoriske begivenheder set med Bergen-borgernes øjne. Et enestående portræt af en by og dens mennesker gennem hundrede år og samtidig en virkelig underholdende og velskrevet serie.

”Bogen om Baltimore-familien” af Joël Dicker
Hvis du er vild med John Irvings romaner, så bør du unde dig selv at læse ”Bogen om Baltimore-familien”, hvor man følger en familie igennem en lang årrække – fra storhed til fald. Man følger tre fætre, som i barndommen og ungdommen levede og åndede de for hinanden. Så indtraf tragedien, og meget gik helt galt, men hvornår og hvordan startede opløsningen? Kan læses af alle som elsker at krybe ind i en fortælling om familier og hemmeligheder.
Den er medrivende skrevet og forførende komponeret; kun lidt efter lidt løftes små bidder af sløret, der dækker familiens hemmeligheder og tragiske skæbne.

Oprindeligt skrevet af Randers Bibliotek.

Materialer