Årtiets bedste danske romaner

Af elte
09.01.20
Siden 1999 har DR uddelt DR Romanprisen til danske romaner. Se her, hvilke romaner, der vandt i årtiet, der gik - og læs lidt om de litterære tendenser i 2010erne.

Radioens Romanpris, P2 Romanprisen og endelig DR Roamanprisen - ja, kært barn har mange navne, og der er blevet vendt mange sider, og læst med tusindvis af forskellige læseres øjne for at finde frem til hvert års vinder. 

På Silkeborg Bibliotekerne er der netop nu tre flittige læseklubber i gang med at læse de nominerede bøger fra 2019 - men I skal ikke snydes for et litterært kig tilbage. 

Man kan vel med rette kalde vinderne af DR Romanprisen for årtiets bedste danske romaner, og selv hvis man ikke er med på dén præmis, så kan netop disse romaner ses som udtryk for en litterær tendens i årtiet, de er gået. 

Hvis vi kigger på vinderne af DR Romanprisen gennem 2010'erne, så kommer vi geografisk vidt omkring - fra fra Jugoslavien over Sønderjylland til Grønland og Thy, hvorfra fortællingerne i de ti romaner tilsammen repræsenterer en lang række af de litterære tendenser, som vi har oplevet op igennem 2010'erne: Der er hjemstavnslitteraturen (Den sønderjyske farm, Godhavn), skildringer af oplevelsen af kultursammenstød (Liberty, Godhavn, Profeterne i Evighedsfjorden, Det dobbelte land, Guds bedste børn), romaner med historisk islæt, som også på hver sin meget forskellige fiktionaliserede vis kan fortælle et stykke Danmarkshistorie (Godhavn, Profeterne i Evighedsfjorden, Det syvende barn, En ny tid), slægtshistorier (Hvor der er fugle, En ny tid, Godhavn, Den sønderjyske farm, Det syvende barn) og endelig de biografiske romaner, der på hver sin vis balancerer på knivsæggen mellem virkelighed, fiktion og erindring (Vivian og Guds Bedste Børn). 

Sammenfattende om litteraturen i 2010'erne kan vi også sige, at de har givet mæle til en lang række personer i udkanten af samfundet eller på samfundets bund, om man vil, stemmer som vi måske nok hører om, men ikke fra, og selvom nogle af dem blot er fiktive, så er de en vigtig påmindelse om, at der findes stemmer, som ofte kun vanskeligt bliver hørt, også i dette årtusindes Danmark. Det kan være en vigtig påmindelse om, at litteraturen kan samle os, at vi her alle kan finde noget at spejle os i, og at velskrevne romaner kan fremme empati og forståelse og samtidig kan være underholdende tidsfordriv. 

Rigtig god læselyst! 

 

Oprindeligt skrevet af Maria Louise, Silkeborg Bibliotekerne.

Materialer