Fotografi af bogstak
Fotografi af bogstak

Årets prisvindere

Af elte
13.01.21
Bogverdenen flyder over med litterære priser, og det kan være svært at holde styr på dem alle sammen. Her guider eReolen dig til et udvalg af årets prisvindere.

Bogverdenen flyder over med litterære priser, og det kan være svært at holde styr på dem alle sammen. Her guider eReolen dig til et udvalg af årets prisvindere.

De nye forfattere

En af de mest betydningsfulde priser til nye forfattere er Bogforums debutantpris, der (normalt) uddeles i forbindelse med bogmessen i København. Årets vinder blev Sofie Malmborg og hendes historiske roman Bargums synder, der handler om forretningsmanden Frederik Bargum, der i 1700-tallet opbyggede et kæmpe handelsimperium.

Bibliotekerne har også deres helt egen pris til nye forfattere, Edvard P. Prisen, der uddeles hvert andet år til en yngre forfatter eller debutant, som markerer sig som noget særligt på den danske litterære scene. I år vandt Tine Høeg prisen for sine nyskabende digtromaner og provokerende opgør mod at være rigtig voksen, og hvis du endnu ikke har læst Høeg, kan begge hendes fine og gribende romaner varmt anbefales.

De prestigefyldte

I den helt anden ende af skalaen finder vi nogle af verdens mest prestigefyldte litteraturpriser. Den nok allerstørste er selvfølgelig Nobelprisen i litteratur, der uddeles af Det Svenske Akademi til et forfatterskab, der har gjort en forskel. Årets prisvinder, Louise Glück er næste ukendt herhjemme, men er en af de største samtidsdigtere i USA.

På vores breddegrader er en af de vigtigste priser Nordisk Råds Litteraturpris, der uddeles til en bog skrevet på et af de nordiske sprog. Formålet er at øge interessen for nabolandenes litteratur, og i år gik prisen til den finlandssvenske forfatter Monika Fagerholm for hendes roman Hvem slog bambi ihjel?, der handler om en massevoldtægt og dens konsekvenser i et lille samfund.

Endnu tættere på hjemme vandt Naja Marie Aidt i år Det danske akademis store pris, der uddeles hvert andet år og er vores fineste anerkendelse af et forfatterskab.

I den engelsksprogede verden gik årets Pulitzerprisen for fiktion, der uddeles til en amerikansk forfatter, til Colson Whitehead for hans Drengene fra Nickel, der ligesom forgængeren Den underjordiske jernbane handler om de sorte amerikaneres historie. Årets Bookerpris, prisen for bedste engelsksprogede værk, vandt den skotske forfatter Douglas Stuart for hans roman Shuggie Bain om et arbejderklassebarn i 80’ernes Glasgow.

Læsernes priser

Selvom der er masser af prestige i de store jurypriser, er mange forfattere allergladest, når de vinder en pris, som er uddelt af læserne. Læsernes Bogpris er indstiftet af Danmarks Biblioteksforening og Berlingske, der hvert år udpeger 10 nominerede, som læserne og biblioteksbrugerne efterfølgende kan stemme på. I år gik prisen med 27 % af stemmerne til Maren Uthaug for hendes roman En lykkelig slutning – en morsom og makaber slægtsroman om en bedemandsfamilie.

Også Carsten Müller Nielsen kunne i år gå hjem med en læserpris, nemlig DR Romanprisen, for sin Tjernobyl-roman De døde fylder dagene med en smag af mønter. Romanprisen uddeles som en afslutning på DR Romanklubben, hvor læseklubber på landets biblioteker hvert år læser seks af de bedste nye danske romaner og efterfølgende vælger deres favorit.

Hvis du er blevet nysgerrig og har lyst til at læse en prisvinder, finder du bøgerne lige her.

God fornøjelse!

Oprindeligt skrevet af Nanna, eReolen.

Tags
Materialer