100-året for salget af de vestindiske øer

Af elte
24.03.17
Den 31. marts er det 100 år siden, Danmark solgte de vestindiske øer til USA for 25 millioner dollars. Her finder du læsetips om emnet.

I slutningen af marts måned besøger den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen de tidligere danskvestindiske øer for at markere, at det er 100 år siden, øerne blev solgt til USA. I sin nytårstale i 2017 kaldte statsministeren den danske kolonitid for et ”grusomt kapitel i vores historie”.

Slaveriet var en god forretning

De danskvestindiske øer omfattede de tre caribiske øer Sankt Thomas, Sankt Jan og Sankt Croix. De var i dansk besiddelse fra henholdsvis 1672, 1718 og 1733 og frem til 1917. Der blev dyrket sukkerrør, tobak og bomuld på øerne, og det hårde slid blev helt frem til 1848 udført af slaver. Slaveriet blev ophævet efter et oprør blandt slaverne, som den danske generalguvernør Peter von Scholten undlod at bekæmpe. Han erklærede slaverne for frie i juli 1848 uden forudgående konsultation med København.

Uden slaverne var øerne ikke længere en god forretning for Danmark, og de blev efter en folkeafstemning (i Danmark vel at mærke – ikke på øerne) solgt til USA. Øerne hedder i dag US Virgin Islands/de amerikanske jomfruøer.

Dyk ned i en barsk historie

Hovedværket om den danske slavehandel er stadig Thorkild Hansens Slavetrilogi fra 1965, der består af de tre bøger Slavernes kyst, Slavernes skibe og Slavernes øer. Værket blev tildelt Nordisk Råds litteraturpris, og det er fortsat fascinerende læsning. Siden er perioden blevet behandlet i adskillige bøger, artikler og film.

Vi har herunder samlet en række links og bøger til dig, der ønsker at blive klogere på denne væsentlige og ikke så fjerne del af danmarkshistorien.

Danmarkshistorien.dk

Rigsarkivets hjemmeside om Dansk Vestindien

Kultunaut – arrangementer i anledning af 100-året
 

Oprindeligt skrevet af Næstved Bibliotek og Borgerservice.

Materialer