Låneposer

Fra plastikposer af sukkerrør til låneposer af genbrugsflasker

Af kple
14.03.22
”Pokkers! Jeg kom afsted uden en pose.” Sådan er vi mange, der har tænkt, når vi endnu engang er tøffet på indkøb uden en pose, en taske eller et net. Endnu værre er det faktisk at komme på biblioteket, låne en kæmpe stak bøger og så finde ud af, at det eneste, der kan slæbe stakken hjem, er dine trætte og lange arme.

Klimavenlige tiltag i udlånet
Vi har længe haft plastikposer, som man gratis har kunne tage, men hvad gør de egentlig ved den grønne samvittighed? Bevares, de var lavet af sukkerrør og bestod af 85% biobaseret plast, men ikke desto mindre var det en plastikpose.
Vi vil selvfølgelig gerne værne om miljøet og støtte op om Sorø Kommunes Vision og Planstrategi 2022, hvor der er stor fokus på ni af FN’s 17 verdensmål. Det er især mål nr. 12, Ansvarligt forbrug og produktion, som vi dykker direkte ned i her. Det vender vi tilbage til. Du kan læse Sorø Kommunes Vision og Planstrategi 2022 her.
Derfor har vi fjernet de gratis plastikposer og erstattet dem med en lånepose lavet af genbrugte plastflasker. Selvom de er blå, så er de ret grønne.

Væk med ”brug-og-smid-væk-kulturen”
Som ordet lånepose så fint beskriver det, så er det en pose, eller nok nærmere en blanding mellem en pose, en taske og et net, som du kan låne, når du skal fragte dine materialer fra a til b. Når du er færdig med posen, så hænger du den blot på plads igen og vinker farvel til den med god samvittighed. Nu er posen klar til at hjælpe andre med lange og trætte arme. Når låneposen har udtjent sin værnepligt, så sørger vi for at smide den i den rigtige container, så den kan blive genanvendt som blød plast og blive til en ny taske. Med andre ord, så gør vi en indsats med at få bugt med ”brug-og-smid-væk-kulturen” og vi er vilde med det!

Verdensmål 12 – Ansvarligt forbrug og produktion
På siden af lånetasken står der RPET, men hvad står det egentlig for? RPET står for Recycled Polyethylene Terephthalate, og det er et materiale, der er fremstillet af genbrugte plastflasker. Et materiale, der ikke går på kompromis med kvaliteten, så det føles både blødt og eksklusivt, og det er holdbart. Win-win!
Der er undersøgelser, der viser, at fremstillingen af RPET bruger 59% mindre energi samt reducerer CO2-udledningen med 32% sammenlignet med en almindelig PET-fremstillingsproces.
Desuden reduceres udvindingen af råolie, der er en nødvendig del af fremstillingen af nye plastprodukter, når man producerer RPET. Det må være ansvarligt forbrug og produktion.

Hvis du fortsat læser med, så godt gået! 

Vi håber, I vil tage godt imod vores nye lånetasker!

Lånepose