Foto af Per
Foto af Per

Per anbefaler sommerlæsningsbøger

Af doha
21.07.20
Per anbefaler gode bøger, sæt dem på din huskeliste eller lån dem på eReolen. OBS: Det er ikke alle titlerne, som er på eReolen.

Hvad hedder du og hvad er dit arbejde? Jeg hedder Per og er bibliotekar. Jeg ved mest om bøgerne til voksne og om musikken, og så har jeg en del af min arbejdstid i Lokalhistorisk Arkiv. Så har du et spørgsmål om Sorø’s historie er det mig du skal have fat på. Jeg har altid læst meget og jeg læser meget forskelligt. Det er en blanding af spænding, feel good, brede fortællende romaner og faglitteratur. Både rejseskildringer og god formidling af naturvidenskab.

Hvad læser du lige nu? Ambrose Parry: Dødskunsten. En spændingsroman fra Victoriatidens Edinburgh som, ud over den spændende intrige, giver et indblik i lægekunstens udvikling i det 19. århundrede.

Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig?  Det er svært. Jeg vil nævne to. 
Fredrik Sjöberg: Fluefælden. En selvbiografisk skildring af livet på en lille ø i den svenske skærgård. Den fik mig til at se på naturen og omverdenen på en helt anden måde, og se hvilken mangfoldighed der er overalt. Også i almindelige haver med et mylder af forskellige insekter, som man normalt slet ikke lægger mærke til. Sjöberg er selv ekspert i svirrefluer!

Klaus Høeck: Live.  En murstensdigtsamling på 557 sider af systemdigteren Høeck. Han kører Danmark tyndt med sin kone og skriver digte om de steder de besøger. Bl.a. også Sorø, Vester-Broby Kirke og Pedersborg. Det er eminemt dygtigt gjort og for de fleste digtes vedkommen letlæst og meget morsomt. Den har jeg genlæst flere gange selvom jeg normalt ikke læser mange digte.

Hvad har været din største læseoplevelse det sidste år? Det har nok været Delia Owens: Hvor flodkrebsene synger. Historien om pigen Kya som vokser op i et amerikansk sumpområde. Det meste af sin barndom klarer hun sig helt alene, men formår, på trods af udstødelse fra lokalsamfundet, at klare sig. En spændende og anderledes udviklingsroman med en rigtig god skildring af livet i sumpen.

Er der en bog/genre du ikke bryder dig om? Jeg er ikke så meget for nyere psykologiske romaner.

På bibliotekets hjemmeside, kan man lave en huskeliste med de bøger, man gerne vil læse – når man får tid. Nævn 5 du har på din huskeliste.
5 af de bøger jeg har læst for nylig som jeg vil anbefale er:

Bill Bryson: En kort historie om næsten alt. Videnskabsteori fortalt så alle kan være med. Det lyder tørt, men det er det langt fra. Bør være pensum i alle gymnasieklasser.

Jamie Ford: Kærlighed og andre trøstepræmier. Med udgangspunkt i verdensudstillingen i Seattle i 1909 følger romanen den kinesiske dreng Ernest gennem hans barndom og ungdom med en sløjfe samme sted i 1962.

Sofia Lundberg: Den røde adressebog. 98 årige Doris nedskriver sine erindringer om alle de overstregede navne i hendes adressebog.

Jens Henrik Jensen: Lupus. 4. bind i spændingsserien om Niels Axen og hans kamp mod meget magtfulde mørke kræfter i Danmark. Den er rigtig god, men begynd med bind 1 ”De hængte hunde”.

Alessandro Perissinotto: Serien om Anna Pavesi. Seneste titel jeg har læst er ”Den sidste hvide nat”. Anderledes krimi om psykologen Anna, som leder efter forsvundne personer i området omkring Torino, Milano og Bergamo i Norditalien. Mere en stemningsmættet beskrivelse af området end en egentlig spændingsroman.