Hold Hjernen Frisk er for seniorer i alderen 60 til 75 år

Om dette arrangement

Tid
9:30 - 12:00
Pris
100 Kr
Lokalitet
Ruds Vedby Sognegård
Rudsgade 15C
4291 Ruds Vedby
Lokalitet
Ruds Vedby Sognegård
Arrangører
Målgruppe
For voksne
For voksne

Hold Hjernen Frisk og træn erindringsevnen

19.08.21 - 14.10.21
Kultur, bevægelse og samvær for seniorer mellem 60 og 75 år i Ruds Vedby og omegn.

Hold Hjernen Frisk er et forløb over ni gange med aktiviteter, foredrag og gåture. Hver aktivitet har fokus på at træne evnen til at erindre.
Erindringsevnen er grundlæggende for vores oplevelse af identitet og sammenhæng i livet, og afgørende for vores evne til at indgå i sociale relationer såvel som at kunne forestille os fremtiden.
Erindringsevnen er som en muskel. Den skal trænes, hvis den skal være stærk hele livet.

Godt nyt om hjernen 

Forskning viser, at fysisk aktivitet, mental stimulering og socialt samvær er vigtige elementer; og det er aldrig for sent at gå i gang! Derfor deltager vi i et innovativt pilotprojekt støttet af Nordea-fonden, som DGI, Slots- og Kulturstyrelsen, Sangens Hus og Dansekapellet står bag. Projektet hedder Hold Hjernen Frisk og skal inspirere seniorer til at holde sig i gang - fysisk, mentalt og socialt.

Program for Hold Hjernen Frisk i Ruds Vedby

(Der tages forbehold for ændringer i programmet)

Huskelege og samtalesalon om erindringer
Torsdag 19. august kl. 9.30 – 12.00

Holdets værter, Helle Møller Jensen og Randi  Petersen, byder velkommen og vi skal hilse på hinanden, udfordre korttidshukommelsen og fordybe os i erindringerne.
Med en samtalemenu og –menuet bevæger vi os ned ad barndommens gade og genkalder os i fællesskab en tid, der ligger årtier tilbage. Undervejs bliver der plads til kringle og en kaffetår.

Historisk byvandring
Torsdag 26. august kl 9.30 – 12.00

Der er store chancer for, at vejret vil arte sig netop i dag, hvor vi skal på guidet byvandring med foreningen Ruds Vedby Historie. Vi begynder og ender i Sognegården, hvor der venter os boller, og kaffe og hvor vores guide vil vise os, hvordan bybilledet så ud engang … hvis vi skulle have glemt det.

Godt nyt om gamle hjerner v. Henning Kirk  
Torsdag 2. september kl. 19.00 – 21.00
Foredragsaften med Henning Kirk. Han har som læge og aldringsforsker i hele sin karriere beskæftiget sig med alder, sundhed og forebyggelse og han kommer til Ruds Vedby med godt nyt: Den stigende aktivitet i de nye ældregenerationer er med til at forklare, at der i disse år ses færre nye tilfælde af demens. Denne aften får tilhørerne konkrete råd om, hvordan man kan styrke sin hjerne og dermed forebygge demens.
Foredraget er åbent for alle ved tilmelding via Sorø Biblioteks hjemmeside, så inviter gerne en ledsager med. Der er reserveret pladser til alle deltagere på Hold Hjernen Frisk-holdet

Salmevers og fællessang
Torsdag 9. september kl. 9.30 - 12.00

Snør traveskoene, for vi skal ud at gå med Gåbussen, inden vii kan sætte os godt tilrette i sognegården, hvor Marianne Reiche sidder klar ved flygelet. I de senere år har vi for alvor fået øjnene op for, at fællessang – også hver for sig – har betydning for vores mentale og fysiske helbred, f.eks. styrker fællessang vores hukommelse. Lad os teste det ved at synge gamle salmevers såvel som nyere sange fra Højskolesangbogen, og mens vi nyder kaffen og et stykke kringle, binder vi i fællesskab små anekdoter og historier til vores sangskat.

Hinkeruder og fælleslæsning
Torsdag 16. september kl. 9.30 – 12.00

Det indre legebarn kan godt glæde sig, for sammen med instruktører fra Gerlev Legepark skal vi genopfriske de gamle lege. Det skal være sjovt at bevæge sig og derefter vil det gøre godt med kaffe og boller og en god historie. Randi, som er uddannet læseguide, vil præsentere holdet for guidet fælleslæsning, som er en metode der har vist sig at have mange gode kognitive effekter, bl.a. evnen til at erindre.

Om mærkedage og ceremonier
Torsdag 23. september kl. 9.30 - 12.00

Denne gang skal vi have pulsen op med en tur op i kirketårnet, hvorfra vi kan skue ud over hele Ruds Vedby, inden vi sætter os tilrette inden i kirken for at tale om livets mærkedage og ceremonier. Vi har bedt sognepræst Marianne Lekven Agerholm indlede med et oplæg om, hvorfor vi har brug for traditioner. Undervejs skal vi huske at strække kroppen, særlig stræk af lægmusklerne efter tårnturen.
Der er kaffe og boller i sognegården. 

Kunsten at fortælle livet v. Erik Lindsø
Torsdag 30. september kl. 19 – 20.30
”Når livet leves, erfares det – når livet elskes, forklares det,” siger Erik Lindsø, der mener, at livshistorien er der, hvor vi har en mulighed for en forklaring på vores liv.
Vi har inviteret forfatter og foredragsholder Erik Lindsø til at fortælle om kunsten at fortælle sine historier.
Foredraget er åbent for alle ved tilmelding via Sorø Biblioteks hjemmeside, så inviter gerne en ledsager med. Der er reserveret pladser til alle deltagere på Hold Hjernen Frisk-holdet.

Lyden af Beatles v. Per Wium
Torsdag 7. oktober kl. 9.30 - 12.00

Om man er fra et hjem med klaver eller ej … alle kan nynne med på Beatles’ sange og alle +40 ved, hvor de var, da de hørte om John Lennons død. Musikformidler Per Wium ved en hel del mere om Beatles og vil berette for os om de fire drenge fra Liverpool. Men først skal vi ud og strække ben og strække hjerneceller.
Der er kaffe og kage, når vi kommer tilbage til sognegården.
 

Erindringer om bordets glæder
Torsdag 14. oktober kl. 9.30 – 12.00

Brunkål, kiksekage og mors frikadeller. Blot tanken om barndommens livretter kan få mundvandet til at løbe. Og denne – den sidste gang i forløbet – handler om, hvordan vores sanser kan fremkalde erindringer. Så vi skal folde ørene ud og snuse godt ind, når vi med Gåbussens chauffør traver ud i den tidligere sommer og får appetit til en lille frokost i sognegården og en samtale om bordets glæder.

Praktiske oplysninger

Vær opmærksom på, at man for 100 kr. melder sig til hele forløbet,  inkl. de to foredragsaftner.
Vi starter og slutter hver gang i Ruds Vedbys sognegård.
Vi går ca. 3 – 6 km. Husk at tøj og sko skal passe til vejr, terræn og aktiviteter.
Vi går ud i al slags vejr. Kun ved meget voldsomt vejr bliver vi indendørs.
Alle aktiviteter gennemføres naturligvis efter de gældende Covid-19 restriktioner.

Tak til

Ruds Vedby Kirke, Gåbussen, Foreningen Ruds Vedby Historie og til de frivillige, der har været med til at stable dette program på benene, der er støttet af Nordea-fonden.

Man er velkommen til at kontakte bibliotekar Randi Petersen, hvis man har spørgsmål til forløbet. Tlf. nr. 5787 7004 eller email: rdkp@soroe.dk