Om dette arrangement

Tid
(Hele dagen)
Pris
Gratis
Bibliotek
Målgruppe
For alle
For alle

Oman: Et stille sted i Arabien

03.09.19 - 30.09.19
En udstilling på 30 farvefotos, kan fra tirsdag d. 3. september 2019 og måneden ud, ses på Sorø Bibliotek.

Måske så du i løbet af sommeren udsendelsen ”Anne og Anders i Oman” og blev interesseret i det fredelige arabiske land. Så er muligheden der nu for at få mere at vide om landet.

En udstilling på 30 farvefotos, kan fra tirsdag d. 3. september 2019 og måneden ud, ses på Sorø Bibliotek. De er taget af Hussein Shehadeh, journalist og foredragsholder med forhold i den arabiske verden som sit speciale.

Hussein Shehadeh skriver:

Oman er et land med en skønhed, der er unik i Golfområdet: Fra de spændende, bjergfyldte panoramaer nordpå til de grønne, tropiske planter i syden. Turismen er i sin barndom, men den tilskyndes af regeringen som en måde at tjene fremmed valuta på og at sprede indtjeningen og skabe job for omanerne. Vægten lægges på kvalitet, hvor man griber til en selektiv strategi for at undgå de negative sider ved masseturisme - ikke så meget for at få rige turister til landet, som for at sikre respekt for den lokale kultur og traditionerne.

En af myndighedernes prioriteter er at værne om naturen og kulturarven og landets historiske identitet.

Der bliver i disse år gjort en stor indsats for arkæologiske udgravninger, fx af de mest kendte havneområder fra fortiden, hvor røgelsesprodukter blev afskibet til resten af verden. Et andet meget spændende fund, som er fra bronzealderen, er man nu i gang med at udgrave i området Salut i nærheden af det berømte Bahla Fort.

I løbet af snart et halvt århundrede er det lykkedes Sultan Qaboos at udvikle sit land fra at være et fattigt, primitivt beduinsamfund til et moderne, fremgangsrigt land. Det enorme spring fra fattigdom til velstand har sikret fred og stabilitet i Oman.

Landet har siden 1970 haft fornemmelsen for reformer. Det gælder kvinders stilling og status i samfundet, et tidssvarende retssystem og en form for demokrati, som afspejler sig i etableringen af to folkelige nationalråd (majlis ashura og majlis Oman). Denne form for demokrati kan ikke direkte sammenlignes med den vestlige verdens. Oman er et traditionelt, arabisk samfund, selv om det trods alt adskiller sig fra de andre lande i Golfen: For Sultanen rejser selv rundt i landet, og møder folk personligt og lytter til deres klager. Måske en art af nærdemokrati?

Udstillingen kan ses i hele bibliotekets åbningstid.