Søskoven. Foto: Susanne Frederiksen

Om dette arrangement

Tid
14:00 - 14:50
Pris
Gratis
Bibliotek
Lokalitet
Sorøs Grønne Scene
Målgruppe
For alle
For alle

Bondebals dans som i Holbergs tid

01.07.22
Træd dansen med lokale folkedansergrupper.

Med spillemænd og folkedansere på Sorøs Grønne Scene er der garanti for fest i gaden i anledning af den historiske festival 1684-1862.

De lokale folkedansergrupper arbejder for at holde de gamle dansetraditioner i live. Stenlille folkedansere og Sorø og omegns folkedansere er 2 af dem her i lokalområdet.

De vil optræde i deres fine dragter - mestendels fra Sorøs omegn. De er lavet af vadmel (uld) og katun (bomuld) eller blandinger af disse stoffer. Mange har fine kniplinger i hovedlinet,(lin - hør), som skal stives. Silke er også repræsenteret - ofte i tørklæder eller forklæder.

Dansene kommer fra forskellige egne, men dansedes med få forskelle i det meste af landet.

Bønderne efterlignede de danse, der blev danset i købstæderne, som igen fik den fra hoffet - både det danske og det franske. Fx. kommer menuet fra Frankrig - som man vil kunne opleve.

Mange af dansene havde sangtekster tilknyttet - folkedanserne danser et par af dem. Nogle danse går ret langt tilbage - sidst i 1600 årene og frem til midten og sidst i 1800 tallet. De ældste er ofte kredsdanse.

Danserne vil give en prøve på forskellige slags danse. Ind i mellem er der danse hvor publikum kan være med - nogle af disse danse er gamle - nogle lidt yngre. 

Alle er velkomne. Fri entré.

Bliver det regnvejr spiller vi op til dans inde på børnebiblioteket.